Ringsjal

Vad är en ringsjal?

En ringsjal är en kort sjal (ca 2-2,5 meter) som har två ringar fastsydda i ena änden. Den bärs över en axel. I stället för att göra en knut som på en kortsjal trär man den lösa änden genom ringarna på ett speciellt sätt. Då låser ringarna tyget så att det sitter fast av barnets tyngd, men det går ändå lätt att justera "knytningen". Att lära sig bära med ringsjal är lättare än kortsjal, men svårare än bärpåse. Det går att få knytningen helt perfekt utan hjälp, men vissa bärare kan uppleva att ringarna skaver eller är i vägen (de går att ha på ryggen om man vill slippa ha dem fram).

Svans

Änden som är över kallas svans. Den kan göras lång eller kort, sys ihop så att den blir en smal remsa ("sluten svans"), eller en ficka, ha påsydda fickor eller dekorationer... Bara fantasin sätter gränserna.

Sjalringar

Ringarna till sjalen är speciella sjalringar, de vanligaste är i nylon eller aluminium och tillverkas av slingrings.com i USA. Många sjalförsäljare i Sverige säljer dessa ringar. Ringarna är ca 7 cm i diameter (det finns några olika storlekar för tunnare/tjockare tyger). Det finns ringar i rostfritt eller mässingspläterat stål också, de säljs inte i Sverige i nuläget vad jag vet.

Jag har själv provat draperingsringar för gardiner från Hasta i strl 82 ca, de är betydligt billigare och fungerar hyfsat, men är ganska tunga och det gör sjalen svår att justera. Så kallade vaktmästarringar kan man också använda.

Det viktigaste med ringar är att de är tillräckligt stora (annars blir det hopplöst att justera sjalen) och att de inte riskerar att gå sönder eller deformeras (de måste vara hårda). Undvik tunna ringar som kan "poppa igenom" varandra och ringar av trä, bambu eller mjuk metall som plötsligt kan öppna sig eller brista.

Vissa "ringsjalar" har inte alls ringar utan har stora D-ringar, fyrkantiga ringar, termospännen eller en ring och kardborrefästning av svansen.

Vikningar över axeln

Det finns en uppsjö sätt att vika sjalen innan man fäster ringarna. Man kan låta bli att vika utan sy sjalen över hela bredden, som på teckningen ovan. På sleepingbaby.net finns beskrivning på en solfjädersvikt sjal (se länklistan), med sydda veck, det är den som är på bilden här bredvid. Andra sätt är att vika kan vara sk "Hot Dog style" (som jag föredrar till vattensjalar) eller att man viker in båda ändarna mot mitten så sjalen blir hälften så bred och sedan syr rakt över som i "ingen-vikning-alls".


Den bästa ringsjalen?

Den "bästa ringsjalen" finns inte. Alla tycker olika om vilken vikning som är skönast och vilka ringar som är bäst. "Ingen-vikning-alls" med aluminiumringar brukar de flesta tycka är skönt och funktionellt - men jag kan inte lämna några garantier :-) .

Storlekar

Hur lång man vill ha ringsjalen är mest en fråga om smak. Som ett riktmärke kan man säga att ca 180 cm motsvarar mindre storlekar, ca 200 cm är mediumlängd och ca 220 cm motsvarar större storlekar på kläder. För en riktigt ringsjal med extra lång svans kan ca 250 cm tyg passa. Ett enkelt sätt att mäta är att ta ett löst mått från axeln ner över höften och upp igen, tex med ett snöre, och till det lägga till längden på svans man vill ha.

Använda två ringsjalar

Har man två ringsjalar (eller en ringsjal och en kortsjal/bärpåse) kan man använda dem till kryss eller till två barn, ett på varje höft. Man kan också lägga ett litet barn högt upp på axel i rap-ställning. Praktiskt om man har en bebis som måste rapa mycket.

Inga kommentarer: